Stáj EXPRES AUTO uvidíme při závodech TCR Eastern Europe na Hungaroringu s oběma svými jezdci. Po problémech se zády se totiž vrací za volant závodního vozu Vít Smejkal, který tak doplní Petr Čížka. Zatímco Čížek by rád zopakoval výsledky, kterému se mu v Maďarsku podařilo zajet v minulosti, Smejkal bude rád za každý bod.

V porovnání s Oscherslebenem už se Smejkal cítí lépe. Přesto ale nemůže vyloučit, že ho i v Maďarsku budou záda omezovat.

„Zdá se, že už jsou relativně v pořádku. Stále ale mám tejpy a jisté limity při běžném pohybu. Uvidíme, co se zády udělají první odjeté kilometry. S lékaři jsme udělali maximum,“ říká litvínovský jezdec ke svému současnému zdravotnímu stavu.

Pro Smejkala půjde tak trochu o výlet do neznáma. S vozem Cupra Leon Competición, na který pro letošek přešel ze staršího modelu Cupry Leon, si totiž zazávodí vůbec poprvé. Před sezonou s tímto autem odjel pouze jeden testovací den, který byl navíc poznamenán deštěm. A aby toho nebylo málo, vůbec poprvé bude závodit i na Hungaroringu.

„Doufal jsem, že už v Oscherslebenu auto zajedu a vyzkouším si tak odlišnosti v chování oproti staré Cupře. Vzhledem k situaci to ale musím zvládnout na Hungaroringu. Něco takového bude velmi náročné, protože zdejší okruh nic neodpouští. Navíc pojede mnoho aut a bude třeba se maximálně soustředit na trať, auto a soupeře,“ přiznává, že ho nečeká lehký úkol.

S přípravou na Hungaroring Smejkalovi pomáhal jeho týmový kolega Petr Čížek. Ten je nejzkušenějším jezdcem ve startovním poli TCR Eastern Europe a v Maďarsku tak toho odjel o poznání více.

Za těchto okolností bude Smejkal rád za každý bod: „O výsledku moc spekulovat nechci. Přijede obrovská konkurence s o hodně většími zkušenostmi. Soupeři jsou navíc rozjetí již z Německa. Uvidíme, co mi dovolí záda. Každopádně se počítá každý bod,“ říká.

Čížek chce výše

Pro Petra Čížka nezačala v Oscherslebenu sezona nejlépe. Zatímco v prvním závodě sezony dorazil do cíle jako devátý, ve druhém byl po kolizi s Petrem Fulínem klasifikován na osmé příčce. Tyto výsledky vynesly třetímu muži loňské sezony celkem šest bodů, se kterými se nyní nachází na deváté pozici průběžného pořadí.

I přes nabité startovní pole, které má v Maďarsku čítat hned 20 vozů, by Čížek chtěl dosáhnout lepších výsledků. Že umí na Hungaroringu zajet dobře, dokazuje rok 2019. Tehdy zde totiž při druhém závodě víkendu obsadil třetí příčku. Tenkrát závodil ještě se starším modelem Cupry Leon.

„V týmu si zkrátka teprve vše sedá. Myslím si, že teď už bude jenom lépe,“ uvedl po prvním závodě na Hungaroringu.

Zatímco první závod víkendu odjede TCR Eastern Europe v sobotu, ten druhý bude mít na programu v neděli. V sobotu se začne v 16:20 hodin a v neděli se pojede od 10:40.

Foto: EXPRES AUTO, TCR Eastern Europe/Petr Frýba

ceskeokruhy.cz